Haptonomie en ademhaling

Haptonomie en ademhaling

Adem en emoties zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Als je angstig bent ga je hoger en sneller ademen. Als je blij bent gelijkmatiger en dieper. Je houdt je adem in als er iets spannends in je omgeving gebeurt en zet meer je inademing aan als je boos bent. Zo wordt inademen aangezet voor actie en laten we letterlijk los als we uitademen.

Met je adem reageer je op sfeer (als het onveilig is houd je je adem in) en op contact met de anderen ( als iemand gaapt, zucht of zijn adem inhoudt neem je dit vaak over). Dit leidt tot gevoelens en gedachtes en dat zet je in beweging.

Ademhalingsoefeningen zijn nuttig om verschil te ervaren. Maar als je onder druk staat of langdurig stress ervaart, is het lastig om je ademhaling met deze oefeningen te beïnvloeden. Met haptotherapie ga je lichamelijk ontdekken hoe je beweegt en wat jij voelt in tijden van stress. Zo leert je lijf en dus ook je adem de weg naar waar er ruimte is.

Beweging en lichaamstaal

Bij haptotherapie werken we daarom niet met ademhalingsoefeningen, al hebben haptonomie en ademhaling een link. Wel kijken we naar beweging en lichaamstaal. Bijvoorbeeld naar hoe je zelf beweegt, hoe je bent in contact, welke gedachtes je daarbij hebt en hoe dit je adem beïnvloedt. Zo word je je bewust van het moment dat je benauwd wordt of je adem vast zet.

Daarnaast is het belangrijk om lichamelijke spanning en blokkades vrij te maken. Met simpele oefeningen voel je meer ruimte en weet je hoe je rust kunt bewaren in stressvolle tijden.

Heb je toch hulp nodig bij iets anders? Ik bied ook haptotherapie bij lichamelijke klachten en intimiteit/seksualiteit.