Lichamelijke klachten

 

 

“Leer luisteren naar het fluisteren van je lichaam.
Dan hoeft het niet zo te schreeuwen.”

Binnen de fysio- en manuele therapie zie je bij een deel van de cliƫnten dat de interventies van massage, oefeningen, manipulaties van gewrichten maar tijdelijk effect hebben. Dit fascineerde me. Waarom toch altijd weer die stijve nek, bilpijn, rug die vast gaat zitten, duizeligheid en tintelingen?

Het mooie van haptotherapie

Het mooie van haptotherapie is dat we verder kijken dan alleen naar het lichamelijke ongemak. We onderzoeken samen hoe en wat je denkt, doet en voelt. En hoe de balans is tussen deze drie, wat de kwaliteiten zijn van hoe je het doet en wat je hinder geeft. Zo blijkt dat het tegenhouden van emoties die je voelt kan zorgen voor een heel scala aan klachten. Van een verstoord adempatroon tot vastzittende spieren tot vervreemding van jezelf en altijd maar moe zijn.

Samen gaan we onderzoeken wat werkt om de balans in lichaam en geest te herstellen. Is dit minder of juist meer in beweging komen, ruimte maken voor hetgeen je voelt? Ben je je bewust van de momenten waarop je klachten toenemen, bv als je veel of weinig druk ervaart? En heb je zicht op je denkpatronen, wanneer zijn ze wel behulpzaam en wanneer eigenlijk niet?

We gaan aan de slag met ervaringsoefeningen, gesprek en aanraking. Via direct gevoeld contact en met simpele oefeningen kun je voelen hoe je omgaat met emoties, grenzen en stress. In gesprek leer je woorden te geven aan hetgeen je voelt en is er aandacht voor lichaamstaal, waarbij je kan ervaren hoe verschillende houdingen en manieren van bewegen je anders kunnen laten voelen.

Omgaan met lastige situaties

Zo word je je bewust van onderliggende patronen en kan je eventueel nieuwe manieren trainen om met voor jou lastige situaties om te gaan.

Het is boeiend om te zien dat iedereen op zijn eigen unieke manier lichamelijk en emotioneel beweegt en zo gewoonte patronen ontwikkeld heeft, die zorgen voor terugkerende gevoelens en (on)gemak.