Haptotherapie bij lichamelijke klachten/SOLK

“Leer luisteren naar het fluisteren van je lichaam.
Dan hoeft het niet zo te schreeuwen.”

Lichamelijke klachten & haptotherapie

In Nederland lopen veel mensen rond met lichamelijke klachten waarvoor geen fysieke oorzaak gevonden kan worden. Dat noemen we ook wel SOLK (Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.) Veel van die lichamelijke klachten komen voort uit stress of onverwerkte emoties.

Wat me opviel binnen de fysio- en manuele therapie is dat voorgestelde oplossingen zoals massage, oefeningen, manipulaties van gewrichten maar tijdelijk effect hebben. Dit fascineerde me. Waarom toch altijd weer die stijve nek, bilpijn, rug die vast gaat zitten, duizeligheid en tintelingen?

Een haptotherapeut kijkt anders

Het mooie van haptotherapie is dat we verder kijken dan alleen naar het lichamelijke ongemak. We onderzoeken samen hoe en wat je denkt, doet en voelt. En hoe de balans is tussen deze drie en waar je last van hebt. Zo blijkt dat het tegenhouden van emoties kan zorgen voor een heel scala aan fysieke en mentale klachten. Denk bijvoorbeeld aan een verstoord adempatroon, vastzittende spieren, vervreemding van jezelf en altijd maar moe zijn.

Zo gaan we te werk bij lichamelijke klachten

Samen onderzoeken we wat werkt om de balans in lichaam en geest te herstellen. Is dit minder of juist meer in beweging komen? Ruimte maken voor wat je voelt? Ben je je bewust van de momenten waarop je lichamelijke klachten toenemen, bijvoorbeeld als je veel druk ervaart? En heb je zicht op je denkpatronen, wanneer zijn ze wel behulpzaam en wanneer eigenlijk niet

We gaan aan de slag met ervaringsoefeningen, gesprek en aanraking. Via aanraking en met simpele oefeningen kun je voelen hoe je omgaat met emoties, grenzen en stress. In gesprek leer je woorden te geven aan wat je voelt en is er aandacht voor lichaamstaal, waarbij je kan ervaren hoe verschillende houdingen en manieren van bewegen je anders kunnen laten voelen.

Zo word je je bewust van onderliggende patronen en kan je eventueel nieuwe manieren trainen om met voor jou lastige situaties om te gaan.

Heb je toch hulp nodig bij iets anders? Ik bied ook haptotherapie bij problemen met intimiteit/seksualiteit, kan je helpen met het verbeteren van je ademhaling en nog veel meer.