Seksualiteit en intimiteit

We hebben allerlei relaties met mensen om ons heen. Met de een is dat meer intiem dan met de ander. Hier kunnen ingewikkeldheden komen als jij dichterbij de ander(en) wilt komen, dan deze toelaat. Of als je juist meer ruimte wilt om op jezelf te zijn. Een interessant vraag hierbij is hoe intiem je bent met jezelf en wat je daarvan laat zien aan de ander. En wat is dan intimiteit?

Seksualiteit is een term die allerlei reacties teweeg brengt als er iets van benoemd wordt. Van jong tot oud komen mensen ervan in beweging: er wordt gelachen, grappen gemaakt, er is nieuwsgierigheid, willen weten en ervaren, herinneringen die bovenkomen, warme gevoelens. Maar ook zijn er terugtrekkende bewegingen met schaamte, verdriet, angstgevoelens of ingehouden boosheid op basis van ervaringen die je hebt gehad of die je juist zou willen hebben.

Wat merk jij op bij jezelf als het over seksualiteit gaat?

En wat is seksualiteit voor jou? Is het een bepaald gevoel, iets dat gebeurt tussen jou en de ander? Zie je het in een bredere context, namelijk als levensenergie die je in beweging zet? Ik ben benieuwd naar jouw betekenis. En ook hoe je er voor zorgt dat je seksuele energie blijft stromen of juist geremd wordt?